5S esasında işte, evde, arabada kısaca hayatımızın her alanında disipli bir yaşam tarzıdır. Kullandığımız bir eşyayı her seferinde doğru ve kullanıma hazır şekilde bulmayı veya ihtiyaç duyabileceğimiz her hangi bir şeyi 3 saniye içinde bulmayı hepimiz istemişizdir. Aramak hele bir de her şeyin üst üste geldiği, müşterinin ürün beklediği o uğursuz anlarda vakti boşa geçirecek şekilde aramak en kötü durumdur.
Almanların RTL kanalında bir yemek programı var, adı "lezzetsiz bir şey yoktur". Programda sunucu aynı zamanda aşçı olarak yemekleri canlı olarak yapıyor ve konukları da biz güzel yiyor. Yemek değil tabi bizim konumuz, bizim konumuz sunucunun çalışma şekli, elindeki çeşitli gereçleri, yemek malzemelerini çabucak buluyor ve ardında hiç çöp bırakmadan programı bitiriyor. Önceden hazırlamış bir yemek yok aynı anda 3-4 çeşit yemek ve bir tatlı yaparak sunuyor. İşte disiplin, çalışma ortamı ile tam uyum ve çok iyi yerleştirilmiş bir mutfak. Adam şiir gibi işini yapıyor.
Yalın üretim tekniklerini yeni uygulamaya başlayan birçok firma yöneticisinin aklında sürekli olarak aynı soru bulunmaktadır. Yalın üretim tekniklerinden ne kadar faydalanabiliyoruz? Özellikle 5S çalışmaları başlangıçta tüm yöneticilere zaten olması gereken ama bunu yapmak için kaynak harcamaya hiç gerek olmayan bir uygulama olarak görünmektedir. Bu nedenle temel olarak çalışmaları desteklemekten bir müddet sonra var geçenler bile olmaktadır. Aynı soru çalışanların, özellikle beyaz yaka çalışanlarının aklını da meşgul etmektedir. Beyaz yaka 5S çalışmalarının üretimde uygulanabilir olduğuna kendilerini inandırdıklarından, hatta bu konuda yöneticilerinin de desteğini kazandıklarından kendilerine bir faydası olmayan ek bir görev olarak görmekte ve çalışmaları mavi yaka çalışanlara hava ederek uygulamaya desteği önemsememektedirler.
Öncelikle şunu belirtmek gerekiryor ki 5S çalışmaları yalın dönüşümün temelini oluşturmak için uygulanan bir tekniktir. Çalışanların çevrelerine kayıtsız kalmalarını, israfı görmelerini sağlamaktadır. Firma çalışanları belki de hayatlarında ilk kez takım halinde bir başka arkadaşlarına yardım için çalışmalar yapmakta ve onun işini kolaylaştırmak için mücadele etmektedir. Böylece takım ruhu filizlenmektedir. Doğal olarak bu ruhun kazanılması çok zor ve zahmetli olacaktır. Burada tüm herkese düşen en önemli görev çalışamalara katılımı desteklemek ve bu desteği sürekli kılmaktır.
Bu yazıyı hazırlamadan önce 5S uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu gösterecek bir örnek yaşadım. Aslında çok basit uygulamalarla ne kadar zaman ve dolayısıyla para kazanımı elde edilebileceğini açıkça gördüm. Tabi burada insanların eğitilmiş olması da büyük önem kazanıyor. 5S temelde çok kolay anlaşılabilir olmasına rağmen çalışanların çoğu zaman bizde olmaz yaklaşımı nedeni veya yönetimin günü kurtaran çözümleri nedeni ile göz ardı edilen uygulamalar sonucu sekteye uğramaktadır.
Neyse şimdi geçelim örneğimize...
İnşaat sektöründe 5S uygulamaları, işçi güvenliği, iş akışı, malzeme yönetimi ve proje verimliliği gibi bir dizi alanda olumlu etkiler yaratabilir. Örneğin, düzenli bir inşaat sahası kazaların azalmasına ve işçi güvenliğinin artmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, malzeme ve araçların daha iyi yönetimi, inşaat projelerinin süresini ve maliyetini azaltabilir. 5S'in inşaat sektöründe uygulanması, verimliliği artırarak işletmelere rekabet avantajı sağlayabilir.
Şantiye sahalarında sıkça karşılaşılan olumsuzluklar;
Müşterilerimizin pek çoğundan 5S çalışmalarını yaptıklarını ancak kalıcı olmadığını duyuyoruz. Hemen ardından “Siz bunu nasıl yapacaksınız? “ sorusu gelmektedir. Bu sorunu başka şekilde ifade eden pek çok yönetici, işveren, mühendis ile karşılaştık. Soruyu cevaplamak ve çalışmalarınızı biraz daha iyi kalıcı yapmanızı sağlamak için soruyu bir problem olarak ele alıp kök nedenini incelemek gerekiyor. Kalıcı olmayan 5S çalışmalarının arkasında yatan nedenleri sıralarsak, - bu size pek yabancı gelemeyecektir. - çoğu zaman farkında olmadan yapılan hatayı anlamış oluruz.
Pek çok kez rastladığımız sorunlar şunlardır;
T. +90 282 717 0429