Dilinizi seçin

Hiç çalıştığınız firmanın dışında bir firmanın üretim tesisini gezdiniz mi? Yalın üretim sistemi ile baktınız mı? Benim bir çok firmada gördüğüm genellikle operatörlerin çok hareketli olduğu bir ortamdır. Peki sürekli hareket eden operatörler ne üretirler? Cevap oldukça kısa ve kesin MUDA yani zaman harcarlar ancak hiçbir şey üretmezler.

Özellikle kalabalık firmalarda en çok dikkatimi çeken şey insanların oradan oraya koşturmalarıdır. Böyle bir ortamda çalışanlar akşam oldukça yorulmuş olarak evlerine giderler. Ancak üretilen iş - burada katma değer üreten yani müşterinin karşılığını ödediği işten bahsediyoruz- yeterli midir? Bu soruya hayır cevabı vermek çok kolaydır. Ancak çalışanların daha az yorularak, daha fazla iş üretmelerini nasıl sağlarız sorusuna cevap vermek kolay değildir.

Bir de joker elemanlarla ilgili olarak bir kaç şey söylemek istiyorum. Bu joker elemanlardan pek çok firmada vardır. Hat çalışanları joker elemanlara seslenirler, joker eleman yapmakta olduğu işi bırakır ve oraya koşar, bir dahaki seslenmeye kadar burada bulunur, bu böylece sürer gider. Bütün üretim bu joker elemanın verimliliğine bağlırdır.

İşte üretimde iş gücü dengeleme bu noktada deverye girer. Shojinka sistemi bu dengelemenin temel öğesidir. Buyrun bir operatörün daha az çalışarak daha fazla iş üretmesini sağlamak için yapılması gereken uygulama adımlarını okumaya....

Devamını okumak için kayıt olun …