SMED - Tekli dak. kalıp değişimi
- Ayrıntılar
- Yazan: Super User
- Kategori: SMED - Tekli Dakikalarda Model Değişimi
- Görüntüleme: 527
İşletmeler için üretim süreçlerini optimize etmek, maliyetleri düşürmek ve stratejik rekabet üstünlüğü elde etmek, kritik öneme sahiptir. Bu noktada, SMED (Single Minute Exchange of Die), yani Tekli Dakikalarda Kalıp Değişimleri, devreye girer. SMED, kalıp değişimi veya model değişimi sürelerini minimize etmeyi amaçlayan bir yöntemdir. SMED'in ne olduğunu, nasıl yapılacağını ve işletmelere sağladığı avantajları bu makalede ele alacağız.
SMED Nedir?
SMED, Japon mühendis ve iş lideri Shigeo Shingo tarafından, 1950'lerde geliştirilen bir metodolojidir. Başlangıçta "Single Minute Exchange of Die" olarak adlandırılan bu yöntem, kalıp değişimi sürelerini on dakikadan daha kısa sürelere indirgemeyi hedefler. Ancak günümüzde SMED'in amacı, iş değişimleri için belirlenen hedef süreleri revize etmek ve süreçleri daha hızlı, verimli ve maliyet etkin hale getirmektir.
SMED Nasıl Yapılır?
İşletmede SMED uygulamak her yalın üretim tekniğinde olduğu gibi yönetimin desteğinin sağlaması ile mümkün olabilecektir. Bununla birlikte SMED'in uygulanması bir dizi adımı içerir:
- Ayrıntılar
- Yazan: Super User
- Kategori: SMED - Tekli Dakikalarda Model Değişimi
- Görüntüleme: 3644
Çok genel olarak söylenen bir söz olmasına rağmen “Küreselleşme” akımının vurucu bir sonucu olarak pazarda rekabet ile ilgili genel kanı değişmiştir. Artık herhangi bir ürünü dünyanın herhangi bir yerinden almak mümkündür. Üstelik Google ve benzeri hizmetler sayesinde yabancı dil bilgisi dahi gerekmeden, dünyanın bir ucundaki firma sizin bulunduğunuz mekanda, size karşı rakip olabilmektedir. Böyle bir ortamda rekabet unsurları arasında “Hız” öne çıkmaktadır. Burada hızlı üretimden bahsetmiyoruz. Konumuz teslim süreleridir.
Artık birçok perakende zinciri yüksek miktarlarda alım yapmanın yanı sıra bütün bu alımların tam zamanında teslim edilmesini istemektedir. Üstelik çoğunlukla kısa süre içinde istemektedir. Yani size siparişi eskiden olduğu gibi aylar öncesinde vermemekte, verememektedir. Çünkü müşteri talepleri doğrultusunda perakende mağazasında satılan ürünleri tedarik etmek genel olarak daha ucuzdur. Hi bir firma artık satılmama ihtimali olan ürün riskine girmek istememektedir.
- Ayrıntılar
- Yazan: Super User
- Kategori: SMED - Tekli Dakikalarda Model Değişimi
- Görüntüleme: 4186
Aslında başlık 5 tonluk bir kalıp olarak yazdıysam da ağırlığın bir önemi yoktur. 250 gram gelen bir kalıp ile 30 ton gelen bir kalıp arasında değiştirme zamanı açısından neredeyse fark yoktur. Yapılacaklar aynıdır.
Şimdi değiştirme süresini azaltmak için yapılması gerekenleri sırasıyla açıklayalım. Pek çok üretim tesisinde kalıp değiştirme süresi sorun halini almıştır. Büyük tonajlı kalıpların değişimi için makineler saatlerce, vardiyalar boyunca ve hatta günler boyunca durmaktadır. (Bu süreler size uzun mu geldi? Kendi tesisinizi bir inceleyin bakın siz ne kadar duruyorsunuz?)
Kolay çözüm olarak kalıp değiştirmemek, uzun uzun üretimler yapmak bir alternatif gibi görünse de, milyonlarca liralık stokların taşınmasına neden olacağından önerilmemektedir.
- Ayrıntılar
- Yazan: Super User
- Kategori: SMED - Tekli Dakikalarda Model Değişimi
- Görüntüleme: 6288
Plastik enjeksiyon türkiyede hızla gelişmektedir. Artık kalıp fuarları, plastik fuarları ve yan sanayi fuarlarında platik parça ve kalıp üreten firmalarımız boy göstermeye başlamışlardır. Türk firmaları giderek Avrupa çapında söz sahibi olmaktadırlar. Bu yazımızda kalıp firmalarının ve enjeksiyon firmalarının temel sorunlarından biri olan kalıp değiştirme süresine değineceğim.
Kalıp değişiminde 2-6 saat civarında bir süre normal sayılmaktadır. Pek çok firma bu değişim süresinin maliyetini parti bazlı üretim ile azaltma yolunu seçmiş, böylece stok maliyeti ile tanışmışlardır. Bu konuda mühendislerin ortak görüşü yukarıda belirtilen saatlerin doğruluğunu teyit etmektir.
- Ayrıntılar
- Yazan: Super User
- Kategori: SMED - Tekli Dakikalarda Model Değişimi
- Görüntüleme: 4235
Model değişimi süresi görünmeyen bir stok nedenidir. İnsanlar bu süreyi öyle kanıksamışlardırki onunla yaşamayı öğrenme yolunda pek çok adım atmışlardır. En çok yapılan da bu süreleri azaltmak için klasik yaklaşım olan parti büyüklüğünü artırmaya gitmektir. Bu da müşteri sayısının hızla azaldığı, rakip sayısının ise hızla arttığı bir ortamda firma için rekabet gücünü azaltıcı bir etki göstermektedir. Çünkü hiçbir firma gerektiğinden fazla mal almak istememektedir. Bu durumda geriye yalnızca stok tutmak, bir kaç siparişi birleştirmek yolu kalmış gibi görüyor. Oysa bunu yapan pek çok firma giderek pazar kaybetmeğe mahkum olacaktır.
Model değişim süresini azaltmak için yukarıda bahsetmediğimiz bir yol daha vardır. SMED uygulamak. SMED (Single Minute Exchange of Die – Tekli dakikalarda model değişimi) ünlü japon endüstri mühendisi Shigeo Shingo tarafından “A Revolution in Manufacturing: The SMED system” kitabı ile ortaya atılmış bir sistemdir. Yalın üretim sisteminin vazgeçilmez bir öğesi olarak ele alınabilir.